گروه صنعتی سالید

قالب ساز صنعتی

در این مقاله در مورد قالب و قالب سازی و مراحل تولید قالب های صنعتی مطلبی  آماده کرده ایم . بحث را با این مقدمه و پرسش ها آغاز می کنیم: قالب چیست؟ چه کاربردی دارد؟ پروسه تولید قالب چیست؟ شرکت های  قالب ساز صنعتی در ایران کدامند؟

قالب شکل دهنده یک ماده یا محصول است. برای شکل دادن محصول مورد نظر خود باید از قالب استفاده کرد. هر اشکالی در طبیعت و صنعت از یک نوع قالب به دست آمده اند.

قالب ها انواع و جنس های مختلفی دارند به طور مثال قالب فلزی، قالب پلاستیک ، قالب شیشه ای، قالب پلیمری ، قالب گچی ، قالب چوبی و … .

قالب ها بر اساس محصولی که ایجاد می کنند انواع مختلفی دارند: قالب های برشی ، قالب های فشاری ، قالب های تزریقی .

امروزه قالب سازی روز به روز در حال پیشرفت است و یک قالب ساز صنعتی باید با تکنولوژی های تولید قالب مانند دستگاههای CNC تولیدات خود را در سریعترین زمان و دقیق ترین طراحی روانه بازار کند. همان طور که در مقاله های پیشین نیز گفته شد ماشین های CNC امروزه نقش مهمی را در طراحی و تولید قالب ایفا می کنند و بهره بردن از این دستگاهها برای یک قالب ساز صنعتی نکته ای مهم و غیر قابل انکار است. گروه صنعتی سالید با استفاده از همین تکنولوژی های روز توانسته است در عرصه تولید قالب پلاستیک در بین شرکت های قالب ساز پلاستیک رتبه بسیار خوبی را از آن خود کند. این شرکت با بیش از ده سال سابقه در زمینه تولید انواع قالب با پیشرفته ترین و دقیق ترین دستگاهها آماده ارائه خدمت به مشتریان گرامی است.

روش تولید قالب های صنعتی

پروسه تولید قالب های صنعتی به دو بخش طراحی و تولید تقسیم میشود. در مرحله اولیه که همان طراحی نام دارد  نیاز به نقشه فنی قطعه داریم که این نقشه از سفارش دهنده قالب دریافت می‌شود، سپس از روی این نقشه مدل سه بعدی قطعه با استفاده از نرم‌افزاری مانند نرم افزار مهندسی CATIA طراحی می‌شود، این مدل مبنای ماشینکاری قالب به وسیله ماشین CNC قرار می‌گیرد.  سپس بعد از اتمام این مرحله  عملیات ماشینکاری و  فرایند مونتاژ قالب(مرحله تولید) انجام می‌شود.

در مرحله تولید  ماشینکاری اجزای قالب روی چوب به وسیله ماشین فرز CNC صورت می‌گیرد. برای ماشینکاری اپراتور با نرم‌افزار POWERMILL برنامه ماشینکاری را روی مدل سه بعدی که طراح به او داده است در کامپیوتر اجرا می‌کند، سپس این برنامه به ماشین CNC داده می‌شود و به صورت اتوماتیک روی چوب اجرا می‌شود، سپس این اجزا بهریخته گری فرستاده می‌شوند تا از روی آن قطعه فلزی ساخته می‌شود سپس این اجزا تنش گیری می‌شوند تا از دفرم شدن و تاب برداشتن آنها پس از عملیات ماشینکاری جلوگیری شود. پس از ماشینکاری روی اجزای فلزی قالب این اجزا توسط مونتاژکار قالب، مونتاژ می‌شوند.

شرکت قالب سازی  سالید متخصص در ساخت انواع قالب های صنعتی با بیش  از ۱۰ سال سابقه درخشان در زمینه ساخت قالب بادی ، قالب های تزریق پلاستیک و  قالب های برش مفتخر به  مشاوره و ارائه خدمت به مشتریان عزیز است.

طراحی نقشه فنی قطعه

گروه صنعتی سالید یکی از بهترین سازنده قالب صنعتی در کشور می باشد.

این گروه متخصص در ساخت قالب دایکاست،ساخت قالب های صنعتی،ساخت قالب های تزریقی،ساخت قالب بادی،برش آلومینیم،برش لیزری آلومینیم،حکاکی لیزری فلزات،تولید قطعات صنعتی،پانچ ورق،طراحی قالب تزریق پلاستیک،طراحی قالب دایکاست،طراحی قالب پلاستیک،ساخت قطعه پلاستیکی و … می باشد.
گروه صنعتی سالید با استفاده از مدرن ترین ماشین آلات ساخت قالب که با استانداردهای بالای قالب سازی(قالب ساز پلاستیک ، قالب ساز صنعتی) در جهان و دیگر زمینه های صنایع به فعالیت پویای خود ادامه می دهد.

این گروه به شما کمک کرده تا ایده ها و طرح های تولیدی و تجاری خود را به بهترین شکل ممکن به واقعیت تبدیل کنید.

در ادامه این مقاله به تعریف قالب های صنعتی برای علاقه مندان به کار ساخت قالب های صنعتی و سپس به بررسی انواع آن می پردازیم:
قالب های صنعتی که از آن ها برای تولید استفاده می شود با توجه به روش تولید قطعات صنعتی انواع مختلفی دارند که با توجه به قطعه نهایی و ویژگی هایی که از آن قطعه مورد انتظارقرار میگیرد نوع قالب نیز تفاوت دارد. 

عموما قالب ها را می توان به چهار دسته اصلی تقسیم کرد:

که هرکدام از انواع قالب ها به فراخور نوع قطعه به زیر مجموعه هایی تقسیم میگردند .

سازنده قالب صنعتی باید پروسه ساخت قالب های صنعتی را طی کند:
در حال حاضر با توجه به پیشرفت تکنولوژی هم دربخش ماشین افزار و هم در بخش نرم‌افزار قالب ساز پلاستیک و قالب ساز صنعتی و نیز هم از جهت کاهش زمان ساخت و هم از نظر قابلیت ساخت قالب هایی با فرم های پیچیده پیشرفت قابل توجهی را به خود دیده است . پروسه ساخت قالب به دو بخش طراحی و ساخت تقسیم می شود .
در بخش طراحی، مهندس طراح با توجه به دانش و تجربه خود، اجزاء، شکل و همچنین سیستم راهگاهی قالب را با استفاده از نرم‌افزار هایی مانندCATIA طراحی کرده و مدل سه بعدی قالب را می سازد که این مدل سه بعدی مبنای ماشینکاری قالب به وسیله ماشین CNC قرار می گیرد، سپس بعد از اتمام عملیات ماشینکاری فرایند مونتاژ قالب انجام می شود .
بخش دوم شامل عملیات ماشینکاری و مونتاژ اجزای قالب است، برای طراحی قالب (طراحی قالب دایکاست،طراحی قالب پلاستیک،طراحی قالب تزریق پلاستیک) نیاز به نقشه فنی قطعه است که این نقشه از سفارش دهنده قالب دریافت می گردد، سپس از روی این نقشه مدل سه بعدی قطعه با استفاده از یکی از نرم‌افزارهای CATIA ،MECHANICAL DESKTOPو یا SOLIDWORKS در کامپیوتر ساخته شده و  پس از آن اجزای قالب از روی آن قطعه تفکیک و طراحی می شود . بعد از مرحله طراحی نوبت به مرحله تولید میرسد، در اینجا ماشینکاری اجزای قالب روی چوب به وسیله ماشین فرز CNC صورت می گیرد . باری ماشینکاری اپراتور ماشینکاری را روی مدل سه بعدی که طراح به او داده است در کامپیوتر اجرا می کند، سپس این برنامه به ماشین CNC داده می شود و به صورت اتوماتیک روی چوب اجرا می گردد، سپس این اجزا به ریخته گری فرستاده می شوند تا از روی آن قطعه فلزی ساخته شود. سپس این اجزا تنش گیری می شوند تا از دفرم شدن و تاب برداشتن آن ها پس از عملیات ماشینکاری جلوگیری گردد. پس از ماشینکاری روی اجزای فلزی قالب این اجزا توسط مونتاژکار قالب، مونتاژ می شوند.

به امید پیشرفت هایی عظیم برای کسانی که به عنوان سازنده قالب صنعتی مشغول فعالیت هستند.

گروه صنعتی سالید
ارسال در واتساپ